-> ajok 31.03.26 18:04:01: Jak poznáš ze olej stojí za prd? Doma ve flašce? Ja psal o tom, že olej má plnit specifikace. I když uznávám, že to taky nemám jak poznat ... Ten japonskej přístup je o tom, že používáš levné a dostupné oleje plnící předepsanou normu a častěji je měníš. Né že tam naleješ ten nejlevnější jakejkoliv olej. A těch 5000 km výměna je extrém pro auto co jezdí jen po městě v hicu a prachu a má oturbenej malej motor a malou náplní (do 3 litrů třeba). Ne že máš měnit u svějch aut po 5 000. Já třeba měnim po 10 000 protože se to dobře hlídá a považuju to za ideální - jezdím většinou krátké trasy kolem 15 km, město je z toho cca 25%, v motorech mám od 4 do 6,5 litrů oleje, ale všecko jsou to koncepčně starý herky.
BTW - ad jízdy - kolik teda ty i tvoje přítelkyně ročně najedete dokupy? Jestli by nestálo za to mít pro každýho jedno auto primární, pro oba dohromady jedno auto rezervní, jedno auto pro radost a na zbytek se vykvajznout ... Skoro bych řekl, že to minimálně u tebe zavání nějakou obscesí. Až se mi kolikrát zdá, že těm problémům jdeš s radostí naproti a pak máš skoro radost z toho, že se to opravdu nepovedlo ... BTW - nic není tak drahý jako čas ... To je jediná věc, která se nedá ničím nahradit a všichni jí mají (relativně) stejně omezené množství